標題: [Technic] Ultimate 42009 (Update completed) [打印本頁]

作者: jykw    時間: 2015-1-27 16:51     標題: Ultimate 42009 (Update completed)

見到呢度咁多師兄玩Technic....一路都心郁郁......

終於買入42009.....正式入Technic火坑. 由於之前巳經消化咗大部份師兄將42009改成Full RC既Post, 所以膽粗粗直上Ultimate 42009

其實已經有好多師兄post過Ultimate 42009, 我係度share番我砌Ultimate 42009既經過同實戰經驗......不喜勿插

先嚟睇番段小弟拍既片....段片比較長....包括Ultimate 42009 Functions 試範; 製作過程及Ultimate 42009既完成相.....

Hope you all enjoy : )

製作過程:

以下係小弟組裝42009既過程...由於第一次砌Technic,缺少經驗...期間發生多次砌錯....睇錯圖....用錯齒輪.......

用咗差唔多成個星期先完成....

大約兩個星期前入咗42009 (HK$1,400). 未開箱之際,係網上搵到大量Ultimate 42009既資料......把心一橫....決定直接向Ultimate 出發.

即刻去Jurgen個網下載U42009 instructions同additional parts list

http://rebrickable.com/mocs/jurgen/ultimate-42009

Color print and bind 咗成本instruction... 成300幾頁

跟住就係搵件...由於42009係小弟第一副Technic...唔可以好似其他Ching劏其他Technic set 既件..

去bricklink 網站搵parts, 但時間長運費貴....最後被迫係Yahoo 買 additoinal parts (HK$1,000).....簡直有被劏既感覺..

個鐡勾我最後係BL買二手...連運費都係大概HK$150 (Yahoo 賣 HK$350)

到PF件...由於小弟之前有玩開火車...有大量PF配件....所以只需要入番部份motor....大既用咗HK$1,000係PF度.....

終於可以開工....第一件分件...由於有成2千幾件...分件都分咗成晚

由於平日要返工,放工又要隌D細路...要等半夜先可以砌....其實都幾眼瞓..

加上砌Technic既經驗有限...經常砌錯..用錯齒輪....用錯長度唔啱既直條....過程都幾困難....

幾經辛苦....經過大約4個鐘既時間.....終於完成底盆及起落架既後半部份

於之前有Ching提過起落架好易出事...個motor好似唔夠力推...所以砌既時候格外小心

第二晚順利砌埋底盆及起落架既前半部

去度呢個位....係度諗....究竟個designer點可以諗到成個驅動系統......Lego本身個designer勁在幾乎將所有郁得既function都係中係同一個module上,然後靠轉Gear box去控制唔同既functions;而Ultimate個Designer就係將所有郁得既functions獨立處理....

第三晚...終於可以上motors....先上後面兩個M-motor; 一個負責成架車既轉向;另一個負責伸出及縮入起落架...前面個M-motor負責升降起落架

由於恐防之後先發現有錯...小弟已逐個functions駁電測試...所有操作正常....不過負責伸出及縮入起落架個part好似真係唔係好夠力......不過太眼瞓....zzzzzzz搵周公先

第四晚...反覆檢查負責伸出及縮入起落架...發現由於缺乏經驗....部份齒輪及轉動部件之間砌得太實.....所以出現唔順既情況....

於是又要花時間去調整部份齒輪及轉動部件....

終於可以上埋Battery box 去測試....暫時一齊正常

搭載V8 Engine既時候...心情非常興奮......最後安裝主車既XL- motor.....成架車可以啟動啦

安裝seat位....同埋舖好D電線同IR receivers....

完成安裝車頭部份

完成安裝10個車轆.........

第五日主要組裝吊車部份.....原裝42009係用咗一個gear box 去控制所有functions, 需要手動轉gear box 去控制各個function....Ultimate版將所有function 拆開... 所以用咗4個motor + 2 receivers....勁

如果各位師兄眼利.....會見到小弟有個穿崩位......42009張貼紙調轉咗貼......

新車落地....試車時間....

試車時發現一個問題...就係個四條伸縮擘行得唔順...好似有嘢click住咁....睇過其他posts..有啲Ching有同樣問題.....再三檢查....係以下一組齒輪唔順.......係呢個moment...小弟做咗個事後諗返極愚蠢既事...

我唧咗啲WD40落去諗住等啲齒輪行得順啲.....

偏偏我無留意白色個個clutch...據我理解...個clutch係等支伸縮擘伸到盡時..會自動跳齒....以防止motor繼續轉動以致掃齒甚至整爛個gear box.......但係當我落咗WD40...令到個clutch的friction 大大降低....以致個伸縮擘未伸到盡巳停低...甚至根本唔郁......

於是我唯有抺返乾淨啲WD40....都仲係唔得...因為啲油入咗clutch齒輪...最後唯有拆開個Gear box 去換個乾淨clutch齒輪....我諗有砌開Technic既CHING都知要咁樣換番個gear難度有幾高...我足足花咗2粒鐘去換呢個gear..................

換咗gear之後好彩無事.....即刻同豬仔人嚟張合照

重要時刻...組裝吊車部份上車身...係呢度要留意裝個兩支 Linear actuator 時...記得要收盡先好裝...唔係就會出現部份CHING遇到支吊擘無法收盡既問題....

張貼紙仲係調轉....仲未發現..

張貼紙仲係調轉....仲未發現..

第六日...終於砌到支吊擘.....

第六日...終於大功告成

用盡所有channels....4x2

用剩既parts...

Ultimate 42009 Gallery

以下係完成品既圖片

以上係小弟砌ULTIMATE 42009 既全紀錄..希望下次再share其他同其他CHING一齊分享...

Hope you all enjoy ; )

END

作者: kimnaruto    時間: 2015-2-6 15:37     標題: 回復 1# 的帖子

精彩
追POST 中
作者: bearking    時間: 2015-2-6 18:08

我都計劃緊
作者: 狸貓    時間: 2015-2-6 18:36

加油。。。。。。。
作者: hkcity    時間: 2015-2-9 00:26

waiting for your update...good
作者: andywinky    時間: 2015-2-13 00:22

想問一問個鐵勾係咪真係用鐵造?
作者: jykw    時間: 2015-2-13 01:42     標題: 回復 6# 的帖子

係鐵勾.....8258個隻鐵勾
作者: andywinky    時間: 2015-2-14 10:46

引用:
原帖由 jykw 於 13/2/2015 01:42 發表
係鐵勾.....8258個隻鐵勾
我見師兄砌得咁開心我都買佐 42009, 但Ultimate version 就要計一計數先, 事關運費真係幾貴, Y拍個度而家賣緊$900 (不連鐵勾及PF), 但我睇返個D散件, 最貴既散件都列佐出黎, 我淨係計貴過5蚊港幣先列出黎, 幾毫幾蚊個D唔好計, 因為唔算多, 如果要買齊散件+鐵勾, 合共要500蚊樓下, 但運費我相信會佔成本的40% 大約200蚊左右, 即係大約700蚊左右就可以買齊散件+鐵勾, 但係時間會耐及要承擔運送寄失的風險. 而PF, 大約要2000-2200左右, 所以要改Ultimate version, 粗略計都要2900左右.

Yellow Technic, Panel Fairing # 5 Long Smooth, Side A
Qty: 1
Unit Price: HKD 90

Yellow Technic, Panel Fairing # 6 Long Smooth, Side B
Unit Price: HKD 90

Yellow Technic, Panel Plate 5 x 11
Unit Price: HKD 25

Black Technic, Steering Wheel Large
Unit Price: HKD 15

Black Technic Hook Large Metal x 1 (Used)
Unit Price: HKD 160

Yellow Technic, Axle and Pin Connector Perpendicular 3L with Center Pin Hole
Qty: 4
Unit Price: HKD 10

Black Technic, Brick 1 x 12 with Holes
Unit Price: HKD 5

White Technic, Gear 24 Tooth Clutch
Unit Price: HKD 8

Total: HKD 403
作者: GLego    時間: 2015-2-14 13:42

引用:
原帖由 andywinky 於 2015-2-14 10:46 發表

我見師兄砌得咁開心我都買佐 42009, 但Ultimate version 就要計一計數先, 事關運費真係幾貴, Y拍個度而家賣緊$900 (不連鐵勾及PF), 但我睇返個D散件, 最貴既散件都列佐出黎, 我淨係計貴過5蚊港幣先列出黎, 幾毫幾蚊個D唔好計, 因為唔算多, 如果要買齊散件+鐵勾, 合共要500蚊樓下, 但運費我相信會佔成本的40% 大約200蚊左右, 即係大約700蚊左右就可以買齊散件+鐵勾, 但係時間會耐及要承擔運送寄失的風險. 而PF, 大約要2000-2200左右, 所以要改Ultimate version, 粗略計都要2900左右.

我之前都計過數,唔係潑你冷水, 唔計你列出來貴個的,剩係幾毫幾蚊個D件都唔平,最平差不多都要250蚊,仲未計郵費。實際運作上冇可能全部散件都用最平既價錢買到,250蚊應該唔得。再加上最少都要分開四個賣家先買齊,郵費大約要240蚊。再連你個的貴件既估算,即係最平都要900蚊先買齊散件+鐵鈎。
作者: jaguar    時間: 2015-2-14 16:02

想請問各位C兄鐵勾同膠勾實際嘅分別大嗎?(如工能上/外觀上)
作者: GLego    時間: 2015-2-15 13:24

有分別,鐵鈎比較重,拉上拉落會順好多。
作者: jykw    時間: 2015-2-15 13:29     標題: 回復 10# 的帖子

純粹個人意見..只係外觀上有分別....
個鐵勾之前係Y拍賣HKD350....我係BL度買used大約HKD180....我買咗2個......運費唔係太貴.....
不過如果想經濟啲玩...可以唔換....豐儉由人
作者: Ericson    時間: 2015-3-3 10:50

Yellow Technic, Panel Fairing # 5 Long Smooth, Side A
Yellow Technic, Panel Fairing # 6 Long Smooth, Side B
鐵鉤
我試緊個比較平既方法去得到呢三樣野^^
作者: GLego    時間: 2015-3-3 13:17

引用:
原帖由 jykw 於 2015-2-15 13:29 發表
純粹個人意見..只係外觀上有分別....
個鐵勾之前係Y拍賣HKD350....我係BL度買used大約HKD180....我買咗2個......運費唔係太貴.....
不過如果想經濟啲玩...可以唔換....豐儉由人 ...
我之前都用 $175 買了一個二手鐵勾,不過,收到後,發現有少許生秀。
仲有,收過的好大煙味的二手件。所以決定以後都唔買用過既件。
作者: rookie    時間: 2015-3-3 17:09     標題: 師兄有事請教

師兄可否借我成本meun
作者: leslie_hk    時間: 2015-3-4 01:27

Wow I just jumped into Star Wars & Moduler sets, but this technic 火坑 is worth going to.. damn when to find time to build anything??
作者: GLego    時間: 2015-3-4 12:16

引用:
原帖由 rookie 於 2015-3-3 17:09 發表
師兄可否借我成本meun
有一個軟件叫做 BrickStore,佢能夠幫助你快速估算你所需要的散件在 Bricklink 上的價錢。Rebrickable 上大部份的 MOC,設計者都附有一個 XML file,它記錄了所需要的散件的編號、顏色及數量,只要用 BrickStore 打開這個 XML file,就能夠知道它們的價錢、重量及 Bricklink 上的存貨量。

以 42009 為例,不包括 PF 件及鐵勾的話,其他全新散件的平均價是 USD 87.3,最低售價是 USD 36.8。實際上,如果散件總類愈多數量愈多就愈會接近平均價。
作者: jykw    時間: 2015-3-4 15:14     標題: 回復 15# 的帖子

本Instruction manu 其實可以去Jurgen個網下載U42009 instructions同additional parts list

http://rebrickable.com/mocs/jurgen/ultimate-42009
作者: mchk06    時間: 2015-3-6 17:47

看見Ching砌得津津樂道,心郁郁,已擁有42009,怕畫虎不成反類犬
作者: brucelyk    時間: 2016-2-11 16:45

整得好靚!
作者: 9413fun    時間: 2016-2-28 16:38

師兄好波, 支持。。。
作者: mingho2202    時間: 2017-1-30 12:45

鐵勾尼家要幾錢????????

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0