標題: 一人一盒有故事的LEGO [打印本頁]

作者: 安仔    時間: 2006-11-14 18:56     標題: 一人一盒有故事的LEGO

大家玩左咁耐LEGO
應該點都有一盒係有佢背後ge故事,
係令你好難忘的
大家也來分享一下吧!!!!!

以下的是我的難忘故事......

記得細個o個陣成日一冇野做就拎d LEGO ge catalog尼睇
小學三年班ge時候
拎住本catalog同亞媽講
如果我考第一就買6086俾我
考第2就買6082
考第3就買6075
(當時我的成績還算不錯!!!^^")
亞媽話我考到第3名或以內都會買6086俾我~

終於我考到第3名
但係同亞媽去到一間當時有6086賣ge文具店時~
亞媽見到價錢後:"嘩~咁貴ga原來?媽咪冇錢ar!!!"
記得當時係賣$8xx
經亞媽一輪遊說後....
我放棄了......=.=
現在是萬分後悔的

最終亞媽同我去屈臣氏買左盒6057

希望一些有孩子的版友~
給孩子承諾時必須考慮清楚ar!!!^^

(圖片來自brickshelf)

作者: markwong    時間: 2006-11-14 19:21

賣$8xx , so 平 !!why , why , why now so exp....
作者: byronchan    時間: 2006-11-14 19:23

引用:
原帖由 安仔 於 2006-11-14 18:56 發表
大家玩左咁耐LEGO
應該點都有一盒係有佢背後ge故事,
係令你好難忘的
大家也來分享一下吧!!!!!

以下的是我的難忘故事......

記得細個o個陣成日一冇野做就拎d LEGO ge catalog尼睇
小學三年班ge時候
拎住本catalog ...
而家買晒咪好囉!
作者: Alvin    時間: 2006-11-14 19:23

我就冇咩故事,但我記我第一盒lego係4584,當時係我表哥送比我,之後同我丫爸去斗城買world city,跟住佢話:嘩!都唔抵,唔好買.
我第一次自己出錢買應該8777,跟住就停左冇買,到左上年8月先再玩
作者: homanchim    時間: 2006-11-14 19:31

引用:
原帖由 byronchan 於 14/11/06 07:23 PM 發表

而家買晒咪好囉!
Yes!~
作者: 底褲蒙面俠    時間: 2006-11-14 19:43

當年我都係同樓主咁上下....
買都只係買$100樓下既set
我舊lego多數靠食奶粉儲番黎
所以有好多set 跑車仔=.=
作者: oxlau    時間: 2006-11-14 20:09

1984年我老豆買左第一盒lego比我。
記得有一次我舅舅來我家探望我,正想將我這個新玩具拿給舅舅示威時,
一不小心,竟然甩手,這樣6980便在地上開了花。
事隔二十多年,這6980 是我在ebay bid 回來的。

作者: 維記    時間: 2006-11-14 20:22

我的故事和你的差不多, 都是關於6086

我小時候每次去反斗城, 最喜歡就是去LEGO 的貨架.......

在1992年的春天.......我遇上了它.......6086

但是由我第一盒LEGO----722開始.......都未試過要求買那麼貴的一盒LEGO.......

6086........一個遙不可及的夢~~~~

就當我看著6086呆上差不多10分鐘的時候........

阿媽出聲了: "你考到第三名就買比你~~~"

第三名.......一個看似合理, 但同時有點兒過份的要求~~~(當時我在班中大約考第10名)

經過之後無數的犧牲...(腦細胞....).......終於我竟然有如神蹟般考到第三名.......

6086.......我LEGO生涯中, 一個最重要的回憶~~~~~

P.S. 安仔大大.......你當年被騙了~~~~當年6086在反斗城賣$569.9........

圖片附件: [1992年 lego catalog] Resize of IMG_3568.JPG (2006-11-14 20:22, 48.96 KB) / 該附件被下載次數 250

圖片附件: [阿媽將個價mark落catalog] Resize of IMG_3567.JPG (2006-11-14 20:22, 61.22 KB) / 該附件被下載次數 247

圖片附件: [我的6086] Resize of IMG_3569.JPG (2006-11-14 20:22, 60.81 KB) / 該附件被下載次數 286

圖片附件: [反斗城賣$569.9] Resize of IMG_3573.JPG (2006-11-14 20:22, 46.75 KB) / 該附件被下載次數 200

作者: 維記    時間: 2006-11-14 20:31

引用:
原帖由 markwong 於 2006-11-14 19:21 發表
賣$8xx , so 平 !!why , why , why now so exp....
賣$8xx.........對1992的物價來說.....買一盒$8xx的玩具是一個天文數字~~~

當年大快活最平的一個午餐......大約$10左右

以此計算, 當年$800, 大約是現在的$16xx~~~~
作者: Yang    時間: 2006-11-14 20:32

6086 咁貴嫁, 我20年前的 6080 都喺 $389 炸

圖片附件: IMG_3214a.jpg (2006-11-14 20:32, 389.47 KB) / 該附件被下載次數 188

圖片附件: 6080a.jpg (2006-11-14 20:32, 17.32 KB) / 該附件被下載次數 195

作者: oxlau    時間: 2006-11-14 20:33

我由細到大成績都係唔好, 唔使旨意好似你地咁話考得好會有lego
作者: 維記    時間: 2006-11-14 20:36

引用:
原帖由 oxlau 於 2006-11-14 20:33 發表
我由細到大成績都係唔好, 唔使旨意好似你地咁話考得好會有lego
"有志者, 事竟成".......第三名對我來說, 都是一個不可能的任務.......但我最後都是成功了~~~~
作者: wahtsai211    時間: 2006-11-14 20:56

引用:
原帖由 Yang 於 2006-11-14 20:32 發表
6086 咁貴嫁, 我20年前的 6080 都喺 $389 炸
6080 is the castle lego set I like most in my childhoodd stage, however I hv no chance to get it, 'coz I use my chance to buy city set - 6392 Airport, it cost $368 in yr. 1985. My mom would buy once for suchexpensive toys at that time.
作者: 安仔    時間: 2006-11-14 21:14

'o'...$569.9
是特價貨?
那文員店賣得貴?
定係....我記錯呢?
^^
作者: 維記    時間: 2006-11-14 21:22

引用:
原帖由 安仔 於 2006-11-14 21:14 發表
是特價貨?
那文員店賣得貴?
定係....我記錯呢?
^^
可能文具店賣得比較貴~~~
作者: 1f36abc    時間: 2006-11-14 21:55

想起以前係玩具反斗城見到就覺得貴!宜家仲貴..:(
作者: Cass    時間: 2006-11-14 23:19

我第一件lego我都唔係好記得,應該係大大舊果d,
想當年我阿爸都係多數買d細細set,唔係好貴同埋佢自己中意既city set俾我,
有一次唔知點解得到盒6034,自此就愛上castle系列,攞住份catalog日刨夜刨,
6086係一個遙不可及既夢...
作者: markwong    時間: 2006-11-14 23:31

我細個自已是不知Lego人仔的,只知Lego會出磚。我的婆婆都是一樣想法。
細細個,我的婆婆想我的智力增強。所以她買了幾set磚(忘記号馬)給我玩
so now 我的磚是多過人仔的
作者: p1622p    時間: 2006-11-14 23:55

引用:
原帖由 安仔 於 2006-11-14 21:14 發表
是特價貨?
那文員店賣得貴?
定係....我記錯呢?
^^
當時斗城的LEGO set是較公價如屈人寺和萬寧平
標價大約是公價85至88折
但很少會再有優惠
作者: keith179    時間: 2006-11-15 00:49

我都有呢d經歷,有年我生日當日,爸爸打電話返屋企找我,問我生日想要咩禮物,我就即刻睇本 LEGO CATALOG ,
跟住就同佢講要 4558 ,

即係 -------->

唔夠一個鐘 ,係我眼前就出現左 4558 呢盒LEGO ,個時係萬寧買左俾我 ,要成$1279,

我個刻無諗過係事實 , 因為個時最多都係買$6XX 俾我,我個年生日真係好開心!!!

所以我呢家仲 KEEP 住嫁......

圖片附件: [即係 -------->] 4558-1-970106694.jpg (2006-11-15 00:49, 30 KB) / 該附件被下載次數 145

圖片附件: [真係無諗過 !!] DSC00128.JPG (2006-11-15 00:49, 190.34 KB) / 該附件被下載次數 134

圖片附件: [原盒健在] DSC00124.JPG (2006-11-15 00:49, 349.83 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: p1622p    時間: 2006-11-15 02:38

引用:
原帖由 keith179 於 2006-11-15 00:49 發表
我都有呢d經歷,有年我生日當日,爸爸打電話返屋企找我,問我生日想要咩禮物,我就即刻睇本 LEGO CATALOG ,
跟住就同佢講要 4558 ,

即係 -------->

唔夠一個鐘 ,係我眼前就出現左 4558 呢盒LEGO ,個時係萬寧買左 ...
大大嘅故事令人看過後都感受到那份驚喜
作者: Winkins    時間: 2006-11-15 10:16

I remember when I was 4 years old, my father told me he will buy me a present if I got good result from the exam.

I got number 3 (or 2, can't remember) and he bought the space set #479, which was a very very very very expensive present at that time. My friend got number 2 (or 1, can't remember) and he got a pencil box from his father as present. After that, I understood the truth meaning of "幸福並非必然".

And, I really hope Lego will re-release the set as Legend later.

作者: LegoSuperFans    時間: 2006-11-15 15:40

個個故事都係圍繞住爸爸或媽媽送o既, 真係好感人呀! 世上只有爸爸媽媽好!!!
我同你地一樣, 都係媽媽第一次送左盒lego比我, 自哥刻開始就墜入lego深淵, 永不番身...
第一盒lego係我媽媽o係屈臣氏到買, 哥時屈臣氏真係有lego賣, 而且d盒仲係設計成有頂部有一端紙皮有一孔, 可以掛住係d貨架, 真的很懷念!

第一盒lego : 6684 Police Patrol Squad, released in 1984, 哥時買要60蚊架!

第一盒lego對我來說意義重大, 哥時幾歲, 砌都唔識砌呀. 後來叫我姐姐教我砌, 砌完之後, 日玩夜玩, o係哥一年, 我就只有這件玩具 (因我媽媽唔鐘意亂咁買玩具比細路玩, 就算考第一都唔送, 佢話小朋友讀書讀得好係應該喎!) 喱件玩具就咁比我足足玩左一年! 隔左一年, 再苦苦哀求我媽媽, 佢先再送多一盒 6688 比我!

第二盒lego : Ambulance, released in 1985, 哥時買要68蚊架! 砌完之後, 加埋之前買的 6684 一齊日玩夜玩!

之後每隔2,3年哀求我媽一次, 佢就送d細盒lego比我!

一路以來, 小弟都好想有一盒城堡組, 但好貴, 阿媽連6074都唔肯買比我, 更何況係6080呢? 只有日日放學番屋企之後, 日睇夜睇由6688附送的薄薄catalog! 媽媽見到唔單止唔買比我, 仲叫我睇都無用架啦, 又唔會睇到變有o既, 只會越睇越恨有, 不如唔好睇! 隔左一輪, 又苦苦哀求媽媽成功, 終於肯買城堡set比我, 我開頭以為就算唔買6080都買6074掛, 點知我媽媽2盒都唔買, 反而買左6062比我.

第三盒lego : 6062: Battering Ram, released in 1987, 要145蚊. 我同媽媽講, 咁細set, 砌唔到d咩喎, 媽媽話, 咁你加埋之前買哥d一齊砌, 咪得loh! 咁先考到你d創意架!

第四盒lego : Emergency Treatment Center, released in 1987, 要240蚊! 係小弟當年浩稱最多件的lego, 最多野玩的一組!!

最貴同最多件的一盒, 又係媽媽最後送的盒就係740.

740 : Realeased in 1985! 要成520蚊! 哥時係1990年買, 唔知點解出左成5年都仲有得買?

作者: LEGO7894    時間: 2006-11-17 09:33

引用:
原帖由 LegoSuperFans 於 2006-11-15 15:40 發表
個個故事都係圍繞住爸爸或媽媽送o既, 真係好感人呀! 世上只有爸爸媽媽好!!!
我同你地一樣, 都係媽媽第一次送左盒lego比我, 自哥刻開始就墜入lego深淵, 永不番身...
第一盒lego係我媽媽o係屈臣氏到買, 哥時屈臣氏真係 ...
I like picture the LEGO
作者: oxlau    時間: 2006-11-17 10:13

大家會唔會覺得玩LEGO既人係都會比較念舊呢?
作者: Airborne    時間: 2006-11-17 10:39

看過各位朋友的經歷之後,小弟發覺自己很幸福……在LEGO方面。

因為LEGO是父母親唯一不反對小弟買的玩具,而且多數用自己的利是錢,所以差不多想買便買,當然小弟自己亦會有所節制,太貴的不會拈手(因為用「自己錢」嘛~)。

第一盒用利是錢買的LEGO是918,價錢已經忘了,最深刻的是翌年買的928!是當時同期最大最貴的之一,二百多元,現在看來是小兒科,但是當年小弟的利是錢也不過三百元左右。這一盒足足玩了幾年!是真的幾年!因為日後所有零件也用928的盒來儲存,直到個盒爛了,928的「歷史使命」才結束……
作者: 竹仔    時間: 2006-11-17 18:41

2006年11月17日,家長日,老師話我中文差...之後到了又一城,我說我會好好讀書,要求她buy 7019比我,佢話ok,我好happy,但豆城個人話得返一盒冇盒的,我仔細看看,見到冇左1號袋(人偶的=.=),多了1個6號袋,我說不要,佢call青衣豆城睇下有冇,青衣豆城仲有5盒,我明天就會去拿la~~~^^

作者: kennysze    時間: 2006-11-18 15:53

很好的話題!
加入精華!
作者: ymp    時間: 2006-11-19 23:49

引用:
原帖由 Winkins 於 2006-11-15 10:16 發表
I remember when I was 4 years old, my father told me he will buy me a present if I got good result from the exam.

I got number 3 (or 2, can't remember) and he bought the space set #479, which was a v ...
I dont know it had been called 479, I had this set 928 and 918.
作者: 光鯨    時間: 2006-11-24 18:39

我第1盒lego是我媽送比我6389...個時我去萬寧就死拿住唔放
最後我媽就2歲生日的時候買了比我,但我爸就勁鬧
佢每晚等我睡後就同我砌,但第2晚就由櫃頂跌落地上開花
有d件唔見jo,加上歲月的玩弄,我都現在無了直升機和停機坪
現在我把停機坪改了做休息室,現在其他的件還在
是我最重要的玩具
作者: 3238    時間: 2006-11-27 15:49

我第一盒lego係530,
之後有一盒1679,
直到五歲個陣,就出現basic桶系列1577,
以及別墅6349。
接著厲害了!
我和妹都開始各儲lego:
我:6353(船)=>6482(發聲直升機)=>4011(船)=>5510(四驅車)=>5521(jet)=>8062+8720(科技組箱)
妹:6309+6644=>6416=>6411=>6419(世外桃源系列)

可惜1577唔知係唔係比左人定棄掉,裡面包含1679, 530, 6349的粒粒和人仔,痛心!

通常這些lego都是父母在聖誕和生日,或是我們考試成績好而買回來。
作者: hopeso009    時間: 2006-11-27 17:04

我覺得細set所具有的殺傷力, 實在不容忽視

6009 http://guide.lugnet.com/set/?q=6009_1&v=z

6034 http://guide.lugnet.com/set/?q=6034_1&v=z

6009正是LEGO引我入魔的起點
記得當年已在讀大學了, 買6009, 都是貪佢隻夠型同得意, 而且夠"平"~~(當年賣$2X左右)

誰不知...一買就中招了, 而至現在"泥足深淊".

作者: edison    時間: 2006-11-27 19:30

想要6086呀
作者: homanchim    時間: 2006-11-27 19:39

引用:
原帖由 hopeso009 於 27/11/06 05:04 PM 發表
我覺得細set所具有的殺傷力, 實在不容忽視

6009 http://guide.lugnet.com/set/?q=6009_1&v=z

6034 http://guide.lugnet.com/set/?q=6034_1& ...
6009 $2X左右!?!?!?
估唔到當年重騎咁平......
作者: bright22    時間: 2006-11-29 20:16

我第一盒lego............當時大約四至五歲
我只記得我姑婆買給我
但係好快大部份部件都不見了
所以"發憤"買了好多好多Lego
最後,今年,25年後去ebay 買回這盒Lego

作者: bright22    時間: 2006-11-29 20:18

引用:
原帖由 oxlau 於 2006-11-17 12:13 發表
大家會唔會覺得玩LEGO既人係都會比較念舊呢?
I think so
At least I am this kind of person.
作者: snowman    時間: 2006-11-29 20:36

我記得有一次 好似3步個陣 病左 去睇醫生......發高燒....
呀媽呀爸 為左氹我睇醫生.....帶左我去屈臣氏.... 買左架 6506
我好開心 玩玩玩.......最中意個警察..... 之後無病都去屈臣氏買lego ga  多數唔成功..... 記得一次呀婆泥搵我... 我地去飲茶 經過屈臣氏 去睇...又買左6593 呵呵 正 .....仲有6057....
到 96年..... 我睇到 lego catorlog.....想買 6090 呀媽話 要考到第一先買......點知 我考左第2........唉...... 記起呀爸買左盒6034俾我...我好中意隻鬼
作者: p1622p    時間: 2006-12-1 00:30

十年前,小弟在中環放工後到了尖沙咀豆城,買了4151和4161。

正要回家上地鐵時,在車箱裡遇到隔離部門的女同事......

佢好眼利,知小弟手拿LEGO,就問 "你去買LEGO呀?"

小弟答 "係呀,我買比姨生女玩"

"係你玩架係咪呀!...hahahaha(笑得好陰濕)...咁大個人仲玩LEGO...hahahahahaha......"

真係(火羅)到爆呀!

圖片附件: 4151-1.jpg (2006-12-1 00:30, 158.63 KB) / 該附件被下載次數 163

圖片附件: 4161-1.jpg (2006-12-1 00:30, 68.48 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: popoyau28    時間: 2006-12-1 00:35     標題: 回復 #38 p1622p 的帖子

依兩盒LEGO好靚呀:kiss:

作者: p1622p    時間: 2006-12-1 00:39

引用:
原帖由 popoyau28 於 2006-12-1 00:35 發表
依兩盒LEGO好靚呀
d顏色配搭好吸引,當時4151賣$129.9,4161賣$159.9
作者: popoyau28    時間: 2006-12-1 00:48     標題: 回復 #40 p1622p 的帖子

d色真係好吸引,恨到流哂口水....
作者: 草上飛    時間: 2007-1-18 20:11

在我 5 6歲左右時候媽買比我和妹妹的第一盒lego=.= 現在仲係到 我好珍惜佢=.= 這盒lego充滿了媽媽對我的溫暖 每次看到這盒lego都有好多小時候回憶....
作者: 新新    時間: 2007-1-19 16:54

我第一盒lego是媽媽買野送的,個盒野有兩架車砌.
一架係私家車另一架工程車.仲有2個人仔.
但係我個陣時得4、5歲,唔識砌,所以冇砌.
我第一盒砌的lego是城堡系列.(當時7歲)
媽媽見我識砌就比返之前個盒lego我砌.
我從7歲開始砌lego的.
作者: whung    時間: 2007-1-19 20:54

引用:
原帖由 草上飛 於 2007-1-18 20:11 發表

在我 5 6歲左右時候媽買比我和妹妹的第一盒lego=.= 現在仲係到 我好珍惜佢=.= 這盒lego充滿了媽媽對我的溫暖 每次看到這盒lego都有好多小時候回憶... ...
我的first lego 都係520呀, 仲有一副6698.
作者: 草上飛    時間: 2007-1-21 00:17

引用:
原帖由 whung 於 2007-1-19 20:54 發表

我的first lego 都係520呀, 仲有一副6698.
你買6698時 仲有520賣=.='''
作者: R2-D2    時間: 2007-1-21 20:44

哇哇~~!!!
作者: POCHACC01231    時間: 2007-7-4 13:08

我第一盒lego係我5,,,6碎果時mama送俾我ga=]
係紅白獅既6008

記得果時我見到我mama張工作(木台)有e副lego,,,我爆開心甘拎左黎好仔細甘係到c,,,因為果時對我黎講,,,e副lego實在太令la=]我正想砌既時候,,,我mama好大聲甘話,,,盒野唔係送俾妳ga,,,甘開心做咩??我聽到立即由開心到彈起,,,變得爆唔開心,,,只好俾番mama,,,than我mama係甘笑==(過分)佢話,,,盒野真係buy黎俾妳ga,,,傻女,,,同妳玩下咋==我聽到e番說話都唔知笑好定cry好=3=|||

到今時今日我16碎,,,我d fd上親我home都會問點解會特別有一盒會用盒鎖住既,,,我都只會笑一笑=]因為我又俾我mama玩laxd
作者: des117    時間: 2007-7-6 13:10

我十分明白你嘅感受!!!
作者: ckmib    時間: 2007-7-8 11:57

lego 總比各位有好多回憶及家庭温暖,小時候買lego總是暇想,總是要付出代價(考三名內),但我小時之lego已是回憶,在我11歳左右比晒人,現在超級後悔!
作者: tp001a16    時間: 2007-7-8 15:46

LEGO給我們記住童年回憶
作者: wangba887532    時間: 2007-7-24 21:31

顶下LZ.我啊,5岁去北京买了第一盒LEGO,我记不请编号了.后来我一直在买启蒙
作者: Cracker    時間: 2007-7-25 01:44

引用:
原帖由 wangba887532 於 2007-7-24 06:31 發表
顶下LZ.我啊,5岁去北京买了第一盒LEGO,我记不请编号了.后来我一直在买启蒙
启蒙......
作者: tomy2006    時間: 2007-7-25 01:51

引用:
原帖由 Cracker 於 2007-7-25 01:44 發表

启蒙......
一睇到已經呆左
作者: Eric仔    時間: 2007-7-25 02:04

你地就好啦
我想來想去都唔記得以前d lego係點樣了...
因為全部set都拆散晒放埋一齊
玩既時候就睇心情想什麼砌什麼
只係依稀記得好似有一個灰色城堡
作者: ymp    時間: 2007-7-25 03:19

LEGO gives me memories through when my son playing my (old) LEGO. Same bricks have been played for almost 25 years!
作者: LEGOMAN1227    時間: 2007-7-25 08:00

My mom throw away the small set 6533 I bought when I was 12, I still remember what she said when she grab it while I was playing

"買呀la, 買呀la"......
作者: wangba887532    時間: 2007-7-25 09:05

反正启蒙LEGO都一样,启蒙还便宜。而且我这是在内地,又没LEGO买,也买不起,所以买启蒙当LEGO玩拉!    你去试下,把LEGO砖和启蒙砖拼在一起,也可以啊!
作者: Cracker    時間: 2007-7-25 14:21

引用:
原帖由 ymp 於 2007-7-24 12:19 發表
LEGO gives me memories through when my son playing my (old) LEGO. Same bricks have been played for almost 25 years!
yes, and I remember I have alot of old lego came from my sister too. I don't even know where those bricks came from which sets....
作者: Cracker    時間: 2007-7-25 14:34

引用:
原帖由 LEGOMAN1227 於 2007-7-24 17:00 發表
My mom throw away the small set 6533 I bought when I was 12, I still remember what she said when she grab it while I was playing

"買呀la, 買呀la"......

That's terrible... :(  .... I remember when I was very young ... I act my 6803 as a real aeroplane ... fly it away from 11 floor all the way to the ground.....

and I found those bricks (some, small parts gone... but not much damage...) again... and I still keep it for now...
作者: Cracker    時間: 2007-7-25 15:04

引用:
原帖由 wangba887532 於 2007-7-24 18:05 發表
反正启蒙LEGO都一样,启蒙还便宜。而且我这是在内地,又没LEGO买,也买不起,所以买启蒙当LEGO玩拉!    你去试下,把LEGO砖和启蒙砖拼在一起,也可以啊! ...
自從見識過 启蒙 後..., 我真係第一次真正要 LEGO砖和启蒙砖 ""分開""玩﹐仲開始對買 启蒙 有多少後悔..... 我只係想講﹐我每一盒的 Lego 都有一個故事, 一個買的原因﹐... 而唔係好似启蒙﹐幾十元就可以完全破壞晒多年的夢想。

不過E個都係我對 启蒙 的感想。算係 一人一盒有故事的LEGO...

wangba887532: 人仔倉 算係一個 正版 Lego 分享的地方, 雖然我明白在内地没LEGO买, 也买不起... 启蒙的分享 只有去
自由聊天室...

作者: 一個紳士    時間: 2011-4-28 23:54

My first LEGO set is the Prisoner Transport of City, and a BIG box of old bricks!
( And the Prisoner Transport's a prize for a lucky draw)
作者: buzz0803    時間: 2011-5-12 23:53

我第一set係一架消防車,爸爸送的,但當時得四、五碎,唔色砌。只是日玩夜玩。之後第二set系grandma送的spider man2,但不知為何個minfig超高,也不可以分開(細個覺得正常spider man minifig  好怪,後悔:(),之後有零用錢時就開始玩啓記(七、八碎一個月就得四十元。)到幾年前,九碎左右。明白了「正版磚到用時方恨少」這道理,堅決以後只買正版。
作者: 銘囝    時間: 2011-6-12 16:04

我第一次玩Lego既時候
應該係小4個時左右
我見到一副
警局既Lego
比佢吸引住
之後我老豆話.係咪想要呀?
就買左比我lu
個時係咁玩
直到小6
有左電腦之後
就無再玩過副lego.仲掉埋添
依家好後悔
作者: Everlook    時間: 2011-12-11 10:58

講下我個HISTORY......我第一盒LEGO 是姑丈買給我,那時應該是去沙田拜年,依稀記得是在美林商場的屈臣氏,當時他帶我們表兄弟姊妹買玩具,我就拿盒很普通的玩具,已不記得名字,跟住姑丈話,唔好玩呢D,梗係玩LEGO 啦,他在貨架頂頂拿了盒6267 海盜系列畀我。我見到咁大盒(在當時我係覺得大盒,因為我細個O個時D 玩具真係又CHEAP 又細O個D 如釣魚機,迷你桌球O個D),又好靚,真係好開心,去到人地屋企砌,有D 唔識砌,叫表弟幫手。O個時真係超級開心。但細個我諗自己都係得8 , 9 歲,所以而家副6267 唔知去左邊LU, 只留著依稀回憶。

之後幾年都沒有再玩。

令我迷上LEGO 的應該是96 年的6046 城堡系列的Oak Tree, 我見到個盒,裏面棵樹屋,好靚,個SHIELD 係綠底羚羊LOGO, 勁鐘意......於是再儲番SET, HEHE

作者: sanpetiro    時間: 2012-1-5 10:07

天哪!我小學時考到好成績,只能買西瓜波!

第一套真喺唔記得,而且應該無故事。
最有故事嘅一套,喺父母自己買黎玩,唔俾我玩,驚我整唔見。
記得喺一間紅白屋黎。
另一套就喺自己大個咗,搵到錢買嘅10185。
作者: hehela    時間: 2013-11-8 17:36

第一次自己買係CITY 系列 CAMPER VAN

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0